Društvene mreže

Sport

KORAK BLIŽE ZDRAVLJU: Zrenjanin i ove godine organizuje „Dan pešačenja“

Prosledi novost:

Povodom Dana pešačenja koje se održava u subotu, 11.septembra sa početkom u 9:00 časova, a nosi naziv „Korak bliže zdravlju“, u Multimedijalnoj sali Gradske uprave Zrenjanin održana je konferencija za novinare, na kojoj su se ispred organizatora medijima obratili Vladimir Vukojević i Jadranka Kostovski, kao i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza Grada Zrenjanina.

Organizacioni odbor ovogodišnjeg Dana pešačenja predstavio je trasu kojom će se učesnici kretati, a koja ove godine ima dužinu od nešto više od 8 kilometara. Pešačenje će startovati na Trgu Dr Zorana Đinđića, te će se ići stazom koja obuhvata sledeće lokacije: Supov most, veliki parking , Ajfelov most, pored jezera I i III, most na suvom, Kifla most, Banana most, Železnički most, Mužljanski most, nazad do Železničkog mosta, obalom Begeja do Žutog mosta, sve do Trga Dr Zorana Đinđića, gde je planiran završetak pešačenja.

Satelitska mapa trase pešačenja

Organizator ovog pešačenja je Klub planinara Zrenjanin uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina

11. septembar je proglašen za „Svetski dan pešačenja“. On se duži niz godina organizuje u gradu Zrenjaninu, sa većim ili manjim uspehom. Pre dve godine je bilo skoro hiljadu učesnika, ali na žalost, prošle je bio mnogo manji broj iz poznatih razloga vezanih za Koronu. Ove godine se obilazi jedna lepa trasa. Trudili smo se da u Zrenjaninu nađemo jednu trasu koja ide duž Begeja. Ja sam siguran da najveći broj Zrenjaninaca nije prošao tom trasom. Pozvali smo sve naše građane da nam se pridruže, ali smo malo akcenat bacili na škole. Određene škole su se masovno odazvale, pošto od pojedinih imamo obećanje da će doći i po tri stotine đaka, a možda i više. Trasa je zaista atraktivna. Od deset mostova kojima Zrenjanin raspolaže, mi ćemo obići devet. – izjavio je Vladimir Vukojević, predsednik kluba planinara.

Na reči gospodina Vladimira nadovezala se i Jadranka Kostovski, sekretar kluba, koja je ukratko objasnila bitne činjenice koje će pratiti Dan pešačenja.

Obezbedili smo, kako bi se u planinarskom žargonu reklo vodiče, ali i čistače, odnosno ljude koji će biti na čelu i na kraju kolone. Svako može, po svom nahođenju da skrati stazu, što znači da ne mora da prepešači svih osam kilometara. Svako može da odabere ono što je primereno njemu. Mi želimo da ovu stazu promovišemo da ona ne služi samo za dan pešačenja, nego uopšte za pešačenje i rekreaciju ljudi, da im pokažemo kuda mogu da šetaju u samom centru grada i da to rade svakodnevno. – dodala je Jadranka Kostovski

Ovo je samo jedna od manifestacija kojom grad Zrenjanin promoviše titulu „Evropski grad sporta“. Svi ste dobrodošli, da uživamo zajedno u subotu – izjavila je na samom kraju obraćanja medijima Vukosava Đapić Atanacković, koja se medijima obratila ispred Grada Zrenjanina, pokrovitelja ove manifestacije.

foto i tekst: Zoran Bogaroški

 

Prosledi novost:
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.