Društvene mreže

Sport

Održana sedma e radionica u okviru projekta “Organizaciono umrežavanje”

Prosledi novost:

Održana sedma e radionica u okviru projekta “Organizaciono umrežavanje” koji sprovodi Strukovna organizacija sudija FSG Zrenjanin, uz podršku sporske opreme “EFEE” iz Zrenjanina. Ova radionica u okviru ovogdišnjeg projekta bazirana je na više segmenta koji su od velike važnosti za što kompletniju pripremu sudija kako za svaku narednu utakmicu, tako i za njihovo konstantno podizanje kvaliteta i unapređenje performansi kao odgovor na veće i komplikovanije izazove koji se mladim sudijama nameću napretkom u više stepene takmičenja.

U vezi pravne zaštite u slučaju incidenata na utakmicama, ali i drugim, za sudijski poziv, bitnim odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, prisutnima se kratkim tumačenjem pravnih normi i pojašnjavanjem načina funkcionisanja mehanizama koji se mogu aktivrati u slučaju da dođe do narušavanja prava službenih lica, predstavio gospodin Srđan Tabački, advokat iz Zrenjanina, inače veliki ljubitelj sporta i nekadašnji fudbaler. Stručna strukovna organizacija sudija FSG Zrenjanin se zahvaljuje gospodinu Tabačkom na izdvojenom vremenu i pokazanoj želji da uzme učešće u ovoj projektnoj aktivnosti.

foto: sportski.rs

VELIKO IME FUDBALSKOG ZRENjANINA GOST NA PROJEKTU „ORGANIZACIONO UMREŽAVANjE“

Posebna čast zadovljstvo ukazana je mladim arbitrima prisustvom gospodina Marka Zorića nekadašnjeg prvotimca Porletera, Banata, učesnika UEFA kupa sa Partizanom, inernacionalca koji se obreo i u turskom fubalu, a koji je igrao i Azijsku Ligu šampiona nastupajući za klubove u Kini.

foto: sportski.rs

Gospodin Zorić je u razgovoru sa mladim sudijama govorio o svojim iskustvima kada je reč o odnosu igrač-sudija, te je apostrofirao da je za autoritet sudije osnovni preduslov znanje i fizička sprema, ali i razumevanje fudbalske igre, što su segmenti priprema koje je ovaj projekat pokušao da pridbliži i najmađe arbitre uvede u adekvatan način razmišljanja i rada koji se nameće kao svakodnevnica u procesu sazrevanja i napredovanja jednog mladog fudbalskog sudije. Obradom ove teme prisutni su imali priliku da sagledaju problematiku koja može proizići donošenjem određenih odluka na utakmici, iz perspektive igrača, što ujedno predstavlja novokoncipiran prilaz ovoj tematici, a sve u cilju kreiranja mogućnosti za lake izgrađivanje sudijskog autoriteta, što je zadatak koji se pred sudije postavlja iznova i iznova pre svake utakmice. Veliko hvala Marku na ovom gostovanju i prenesenim iskustvima.

foto: sportski.rs

Eminentni Phisio Spa centar iz Zrenjanina novi priajtelj projekta Prevencija povreda u trenažnom procesum kao i tokom sezone, odnosno pre, psole i za vreme svake utakmice, jedan je od glavnih preduslova za dugu i uspešnu sportsku karijeru. O elementarnim informacijama iz ove oblasti, kao i o važnosti vođenja brige o psihofizičkom stanju tela, govorila je gospođa Aleksndra Petković, fizioterpeut i predstavnica Phisio Spa centara iz Zrenjanina.

foto: sportski.rs

Aleksndra je apostrofirala važnost prevencije od povreda, koja se zaniva u pravilnom zagrevanju i istezanju mišića, al i na važnost brze rekacije i što je pre mogue, obraćanja stručnim licima, ukoliko ipak dođe do nekih nelagodnosti odnosno povreda. Ova prilika je iskorišćena i za demonstraciju pojedinih vežbi koje se mogu izvoditi bez posebnih sprava i u svakom okruženju, a koje bitno doprinose pravilnom radu mišića. Na kraju obraćanja, a za šta dugujemo duplu zahvalnost, Aleksndra je obavestila mlade arbitre da će Phisio spa centar omogućiti korišćenje svojih usluga uz specijalne popuste. Zahvaljuemo se gospođi Petković i Phisio Spa centru iz Zrenjaian što su uzeli učešće i pomogi razvoju ovog našeg, autonomnog projekta.

foto: sportski.rs

U NAREDNOM PERIODU FOKUS ĆE BITI NA TERENSKOM RADU I SITUACIONO-POKAZNIM TRENINZIMA

Naredni susreti biće više uspmereni na praktični rad na terenu, u čemu će maldim sudijama pomagati specijalni gosti koji dolaze iz struke i koji pokušati da pripreme najmlađi kadar za moguće komplikvoanje sitaucije na utakmicama, u cilju da iste što bolje reše, odnosno da donesu ispravne odluke.

POVEĆAVA SE I KRUG PRIJATELJA PROJEKTA

Kao sto je najavljeno, a obzirom na sve veću podršku koju autonomni projekat “Organizaciono umrežavanje 2021” počinje da uživa sve je veći broj prijatelja i sponzora koji su odlucili da pomognu sprovođenje ove inovativne ideje Strukove organizacije sudija FSG Zrenjanin. Projekat su pomogli: Grad Zrenjanin, MUP R Srbije – PPU u Zrenjaninu, JU “Sportski objekti” Zrenjanin, kompanija “Digiwear”,ugostietljski objekti: “Stara zanatlija”, “Akvarijus”, Roma”, FK “Radnički Zrenjanin”, „Phisio Spa“ wellness centar Zrenjanin internet portal “Sportinfo”, internet portal “Sportski.rs”…

Prosledi novost:
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.